Studii științifice

Deși un concept recent în România, păturile ponderate au început să fie folosite în comunitatea medicală în urmă cu peste 20 de ani, de către terapeuți ocupaționali și specialiști care lucrează cu copii și adulți care suferă de diverse afecțiuni, cum ar fi: insomnii, tulburări ale somnului, anxietate, depresie, afecțiuni din spectrul autismului, ADHD (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie), tulburări de procesare senzorială, și altele.

Vă prezentăm, mai jos, o serie de studii științifice care au cercetat beneficiile folosirii unei pături ponderate:

  • Un studiu publicat în anul 2008 în Ocupational Therapy in Mental Health Journal pe un grup de adulți, a arătat că după folosirea unei pături ponderate, 63% dintre aceștia înregistrat un nivel redus al anxietății, iar 78% dintre aceștia preferă să folosească pătura ponderată ca mijloc de a se calma și relaxa.
  • Un studiu publicat în Journal of Sleep Medicine & Disorders în anul 2015, a concluzionat că folosirea unei pături ponderate are un impact pozitiv asupra somnului, atât obiectiv, cât și subiectiv, prin îmbunătățirea unor factori comportamentali și psihologici. Studiul a determinat că păturile ponderate pot ajuta la reducerea insomniei și pot reprezenta o abordare inovatoare, non-farmacologică și un instrument complementar pentru îmbunătățirea calității somnului.
  • Un articol publicat in 2019 de Penn Medicine explică beneficiile păturilor ponderate pentru 4 afecțiuni: anxietate, tulburări de somn, ADHD și autism.
  • Un articol publicat în Medical News Today explică beneficiile păturilor ponderate: stimularea prin presiune profundă și cum acționează hormonii eliberați de organism în timpul folosirii păturii.
  • Un studiu pilot asupra camerelor senzoriale într-o clinică de psihiatrie, publicat în anul 2012 în baza de date PubMed, a evidențiat reducerea semnificativă a anxietății și a disconfortului psihologic după folosirea păturii ponderate.

Statistici

  • Statisticile la nivel mondial arată că insomnia afectează aproximativ 30-45% din populaţia adultă. Conform Societăţii Române de Pneumologie, mai mult de o treime din populaţia României, ajungând chiar până la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezintă tulburări de somn. De asemenea, 1 din 10 copii suferă de o afecţiune respiratorie în timpul somnului.
  • Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial. În anul 2017, la nivel global, peste 300 de milioane de persoane (echivalentul a 4,4% din populaţia lumii) de toate vârstele sufereau de depresie, cu o creștere de peste 18% între 2005 și 2015. În România, peste 900.000 de persoane sunt afectate de depresie.
  • Datele OMS publicate în aprilie 2017 estimează că, la nivel mondial, 1 din 160 de copii suferă de una din tulburările din spectrul autismului. În România, sunt aproximativ 78.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autismului.
  • Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în prezent în România, sunt 8500 de cazuri de ADHD (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie).